Politika Kolačića

Šta su to kolačići (eng. cookies) i kako se prikupljaju?

Kolačići, čak i u našem narodu poznatiji po engleskom imenu "cookies" i druge tehnologije za smještanje i čuvanje podataka omogućavaju nam da na Vaš uređaj pohranimo male količine podataka "kolačiće" o vašoj posjeti našoj web stranici, kako bismo vam omogućili jednostavniju interakciju i olakšali korištenje naše web stranice. Kad naredni put posjetite našu web stranicu uz pomoć istog uređaja, kolačić i informacije pohranjene u njemu šalju se web stranici koja ih je generisala i stranica će prepoznati da ste je prethodno posjetili, i u nekim slučajevima, prilagodit će sadržaj uzimajući u obzir vašu prethodnu posjetu. Na ovaj način se sadržaj web stranica može prilagoditi vašim ličnim interesima i preferencijama.

Kolačići su inače, datoteke sa malim količinama informacija koje se preuzimaju sa bilo kojeg uređaja, sa omogućenim internet pristupom, kao što je Vaš računar, pametni telefon ili tablet, kada posjetite web stranicu. Kolačići obavljaju mnogo različitih i korisnih poslova, kao što su pamćenje Vaših podešavanja, generalno poboljšavajući Vaše "online" iskustvo i pomažući nam da Vam ponudimo najbolje proizvode i usluge. Koriste se za pamćenje Vas i vaših želja, bilo za jedan posjet (putem "sesijskih kolačića") ili za više ponovljenih posjeta (pomoću "trajnih kolačića").

Vrste kolačića sa kojima se susrećemo.

SESIJSKI ILI PRIVREMENI KOLAČIĆI (sesije): su kolačići koji se koriste tokom vašeg posjeta web stranici, a automatski se uklanjaju s vašeg računara kada zatvorite web browser. Pomoću njih web stranice pohranjuju privremene podatke (npr. najčešće su to stavke u korpi za kupovinu na webshopu)

STALNI KOLAČIĆI: ostaju spremljeni na vašem računaru i nakon zatvaranja web browsera. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke i najčešće je riječ o vašim postavkama kod korištenja stranice. Stalni kolačići će ostati na vašem računaru tako dugo dok ih ručno ne uklonite ili dok im ne istekne rok, a na uređaju mogu ostati danima, mjesecima, čak i godinama. Oni vam osiguravaju dosljedno i učinkovito iskustvo dok posjećujete našu web stranicu ili koristite naše usluge.

KOLAČIĆI PRVE STRANE: dolaze s web stranice koju gledate, a to su privremeni ili stalni. Pomoću nijh web stranice pohranjuju podatke kao što su ime i lozinka, s ciljem da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta.

KOLAČIĆI TREĆE STRANE: pripadaju različitim domenama od onog prikazanog u adresnoj traci. Web stranice mogu sadržavati sadržaj iz drugih područja (kao što su banneri, linkovi ili video zapisi), što otvara mogućnost za praćenje korisničke istorije pregledavanja. Na našoj web stranici ćete možda pronaći određeni sadržaj koji potiče sa drugih sajtova (Facebook, Youtube, Instagram itd.) prilikom čega ti drugi sajtovi mogu da kod nas postave određene kolačiće. Radi se o kolačićima koji nisu postavljeni od strane nas kao vlasnika platforme. Putem ovih kolačića, treća lica koja su ih postavila mogu da dobijaju informacije o Vašem ponašanju na našoj platfomi. Mogućnosti podešavanja privatnosti u većini modernih browsera omogućuju blokiranje kolačića treće strane.

Onemogućavanje i brisanje kolačića.

Isključivanjem kolačića, Vi odlučujete hoćete li dopustiti njihovo pohranjivanje na vašem računaru. Postavke mogu se kontrolisati i mijenjati u vašem web browseru. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web stranice. Većina web browser-a (preglednika) je podešena da automatski prihvata kolačiće. Ako ne želite da naša platforma čuva kolačiće na Vašem uređaju, možete promijeniti podešavanja u browser-u tako da dobijete upozorenje pre nego što se snime određeni kolačići. Takođe, isto tako možete podesiti Vaš browser da odbija većinu naših kolačića ili samo određene kolačiće trećih lica. Dodatno, možete povući svoj pristanak na kolačiće, brišući kolačiće koji su već sačuvani.

Ažuriranje politike kolačića stranice mariolaWeb Design

Svaku izmjenu, prepravku ili ažuriranje naše politike kolačića, objavićemo na našoj web stranici. Zbog toga Vas molimo da povremeno posjetite ovu web stranicu radi informisanja o eventualnim mogućim izmjenama naše politike kolačića, shodno uputama i regulacijama Europske unije.

mariolaWeb logo
mariolaWeb design

mariolaWeb Design - agencija za digitalni marketing, izradu svih vrsta web stranica, web aplikacija i eCommerce stranica.

Gdje smo locirani:
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

Email adresa:
devmariolaweb@gmail.com

Telefon: +387 66 77 66 99

mariolaWeb Kontakt

* Za detaljnije informacije nas možete pozvati ili kontaktirati putem neke od aplikacija.

066 77 66 99

 Telefon Telefon
 WhatsApp WhatsApp
Viber Viber

* Da bi ostvarili brzi kontakt putem neke od aplikacija, kliknite na jednu od ikonica iznad!

Sadržaj ove web stranice nije dozvoljeno kopirati ili koristiti u bilo koje svrhe bez odobrenja "mariolaWeb Design". Korištenjem ove web stranice ste saglasni sa Pravilima i uslovima mariolaWeb Design. Za sva eventualna pitanja, dogovore ili tehničke informacije kontaktirajte nas na telefonski broj +387 66 77 66 99. Hvala na razumjevanju.

Copyright©2024 | mariolaWeb Design zadržava sva prava.

Product by @mariolaWeb

Tehnologije korištene pri izradi :

Nema tehnologija

Klijent :

Web adresa :

www.

Opis i namjena :